Opis
Miód rzepakowy jest miodem wiosennym, bardzo popularnym w naszym kraju i cenionym. W postaci płynnej jest prawie bezbarwny, lekko słomkowy lub jasnożółty z zielonkawym podbarwieniem. Miód z rzepaku bardzo szybko się krystalizuje, przyjmując mazistą („smalcowatą”) konsystencję oraz biało-kremową barwę.
Zapach miodu rzepakowego przypomina woń kwiatów rzepaku, która może być dusząca, a nawet odbierana jako drażniąca. Obróbka cieplna minimalizuje zapach. Miód rzepakowy cechuje zawartość flawonoidów, garbniki, olejków eterycznych, biopierwiastków, które mają dobroczynny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy oraz śledziony. Miód rzepakowy zawiera także:
żelazo, kwasy fenolowe, potas, magnez, witaminy z grupy B, witaminy z grupy K, witaminę C.
Polecany dla osób cierpiących na choroby sercowe. Jest też łatwo przyswajalny przez wątrobę, a tym samym zwiększa jej możliwości detoksykacyjne. Przyśpiesza gojenie się ran i chroni przed zakażeniem.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.